Historikk turn menn

Turn menn har kort historie i Holmen Tropp og Turn. Fra 2012 har man startet i det små og bygget opp en konkurransegruppe for turn menn.

Vi satser på ett nasjonalt nivå for turn herrer. Det tar mange år å bygge opp en turner, men siden HT&T har god tradisjon på tropp, så har HT&T allerede medaljer i turn menn i hopp.

Turn er en idrett som omfatter ulike øvelser, der flere bygger på øvelser brukt i antikkens Hellas. Blant dagens turnapparater kan for eksempel bøylehesten føres direkte tilbake til klassisk tid da det var tørrtreningsapparat for voltigering. Ringer (romerringer) skal stamme fra romertiden. Konkurranseturn i dag har seks øvelser for menn og fire øvelser for kvinner. Turn er den første idretten som ble organisert i et eget forbund i Norge.

Turn har vært OL-øvelse siden de moderne lekene ble arrangert første gang i 1896.

På sekstenhundretallet skrev Girolamo Mercuriale fra Italia De Arte Gymnastica, der han tok sine studier av holdninger til antikk for kosthold, mosjon og hygiene og bruk av naturlige metoder for kurering av sykdom. Med sine forklaringer om prinsippene for fysioterapi, De Arte Gymnastica anses som den første boken for sportsmedisin. Boken inneholder læring om hvordan man får og beholder en god helse.

På slutten av 1800-tallet og tidlig i det 1900 århundre, kom to foregangsmenn – Johann Friedrich Guts-Muhts (1759–1839) og Friedrich Ludwig Jahn (1778–1852). Disse to opprettet øvelser for gutter og unge menn i apparater, til slutt ble dette til det som regnes som moderne turn. Spesielt Jahn laget tidlige modeller av svingstang, dameskranke og hopp/hest.

Ved slutten av det attende århundre, var konkurranser med herreturn populære nok til å bli inkludert i de første «moderne» OL i 1896. Men fra da av til tidlig på 1950-tallet ble det gjort endringer i både nasjonale og internasjonale konkurranser, samlet under tittelen turn, som ville virke merkelige for dagens publikum, blant annet: synkronisert lag i frittstående med taktmessig kroppsøving, tau klatring, høydehopp, løping, horisontale stige osv. I løpet av 1920-tallet, ble kvinner organisert og de deltok i turnhendelser, og den første kvinnelige olympiske konkurranse ble holdt. Det var kun synkronisert taktmessig kroppsøving. Det ble holdt i 1928 under lekende i Amsterdam.

I løpet av 1954 ble OL-apparater og arrangementer for både menn og kvinner standardisert i moderne format. Og enhetlig graderinger og strukturer (inkludert et poengsystem fra 1 til 10) ble avtalt. På dette tidspunktet forbløffet sovjetiske turnutøvere verden med svært disiplinerte og vanskelig utførelser som fortsatt inspirerer og som stadig utvikler seg. Det nye mediet for TV hjalp til med å innlede en moderne tidsalder for turn. Både menn og kvinners turn tiltrekker seg nå betydelig internasjonal interesse den dag i dag, og gode turnutøvere kan bli funnet på alle kontinenter.  I 2006 ble et nytt poengsystem tatt i bruk. I stedet for å gi karakter fra 1 til 10, er karakterens verdi avhengig av vanskeligheten som vurderes etter øvelsens rutine. Dessuten ble fradrag høyere: før nytt system ble utviklet, var det fradrag for en nedgang på 0,5, så ble det endret til 0,8, og nå er det 1,0 poeng. Målet for et nytt poengsystem var å redusere sjansen for turnutøverne for å få en perfekt karakter.

 

Holmen sine herre-resultater

Holmen sine unge rekrutter har hevdet seg godt i kretsserien og Rola turnfest de siste 2 årene. Holmen fikk sin første bronse i turn menn senior hopp i 2008 ved Lars Zachariassen. I 2014 tok Holmen gull og sølv i NM junior turn menn hopp ved Mikkel Ellertsen og Andreas Holmen.