Hva er troppgymnastikk?

Se denne flotte video som Mats har lagd for å få forståelse av hva denne flotte idretten kan tilby.

https://www.youtube.com/watch?v=rPPUTNX6CWs

Historikk – Troppsgymnastikk

Holmen T&T har hevdet seg meget godt innen troppsgymnastikk siden starten. Foruten å være medalje-grossist i Norgesmesterskapene har de også forsynt seg godt av medaljene både i Nordisk- og Europamesterskapene.

Holmen Tropp og Turn HT&T har en stor konkurranseavdeling innen troppsgymnastikk. Foruten felles rekrutteringsgrunnlag for turn og tropp har klubben en rekke rekrutt-tropper, juniortropper og seniortropper. Det er stor bredde, – også i toppen.

I NM nasjonale klasser junior i 2008 var Holmen Tropp og Turn den klubben som hadde flest kvalifiserte tropper – hele 12 stykker. HT&T vant gull i alle juniorklassene, mens det i seniorklassene ble 2 gull og 1 bronse. Men enda mer imponerende er den store bredden – også i toppen. HT&T hadde 3 tropper blant de 10 beste i alle grener i junior-klassen, mens seniorene hadde 2 tropper blant de 6 beste i alle apparater.

2009 og 2010 ble enda bedre.  Juniorene tok alle gullene og i 2010 også alle sølvene.  I tillegg ble det bronse i ett apparat.  Seniorene vant også alle gull disse 2 årene med bl.a. dobbelt i frittstående begge årene.  Det ble også flere sølv og bronse for seniorene.

I både 2012 og 2013 har HT&T forsynt seg svært grovt av medalje-bordet bl.a i 2012 tok HT&T 17 av 18 gull.

Denne trenden har fortsatt i 2013 – 2015.   Holmen T&T er medalje-grossist i NM nasjonale klasser.

I teamgym har Holmen Tropp og Turn flere tropper både for herrer, damer og mix. Disse er blant landets beste tropper og i NM 2008 vant seniorene suverene gull i alle klassene: herrer senior, kvinner senior og miks senior.  Det ble sølv i Europamesterskapet i miks-klassen.  Juniorene fulgte opp de flotte resultatene med 2 gull av to mulige. Klare seire til kvinner og miks.  Kvinne-troppen tok også en flott sølv i nordisk mesterskap og miks 5. plass.

2009 og 2010 ble fulgt opp like bra.  Det ble gull i alle klassene man stilte; herrer og miks for senior og damer og miks for junior.  Juniorene ble nordiske mestere i miks-klassen i 2010.  Glimrende!

Høydepunktet ble EM hvor miks-laget junior og miks-laget senior ble EUROPAMESTERE.  I tillegg tok herrene bronse.

2011-2015 har vært også meget gode år.  Det har blitt mange medaljer både i NM og internasjonalt.  I 2014 tok Holmen hjem vandrepokalen for Nordisk mesterskap teamgym junior miks, - etter å ha vunnet både i 2010,2012 og 2014 – 3 x på rad.

 

Hvilke apparater har man i troppsgymnastikk?

Troppsgymnastikk er en lagidrett og består av 3 apparater - Frittstående, tumbling og trampett

TROPPSGYMNASTIKK ER EN LAGIDRETT OG BESTÅR AV 3 APPARATER

En tropp består av 6 til 12 gymnaster: bare jenter, bare gutter eller en miks av begge kjønn.

 

Frittstående

I frittstående utfører gymnastene et danseprogram til musikk. Programmet skal inneholde gymnastiske elementer som hopp, piruetter og kraft- eller balanse-elementer. Det skal også inneholde akrobatiske elementer (for eksempel hjul, stift, flikk-flakk, salto). Det legges vekt på dynamikk i utførelsen av elementene og programmet skal inneholde formasjonsendringer, forflytninger og tempovekslinger.

Frittståendeprogrammet utføres på et 3.5 cm tykt teppe som er 14 x 18 meter.

 

Tumbling

Tumbling er en 15 meter lang oppbygd bane med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp (maks. 16 m) utfører akrobatiske elementer og lander på ”tjukkasser” i enden av banen.

I tumbling utfører gymnastene 3 akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast.) Det er minimum 6 gymnaster.

Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtuositet og progresjon i vanskelighet.

I en serie skal hver gymnast utføre tre eller flere elementer etter hverandre.

I første serien må alle utøverne utføre samme serie.

 

Trampett

Trampett er en «minitrampoline» hvor utøverne ved bruk av tilløp (maks 25 m) og sats utfører akrobatiske elementer i luften før de lander på såkalte «tjukkaser».

 

I trampett utfører gymnastene 3 akrobatiske serier til musikk.  Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast).  Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru, virtuositet og progresjon i vanskelighet.